Myrmoen – i vårt hjerte
Myrmoen er gjennom tidene blitt flittig brukt av lokalbefolkningen til rekreasjon og trening.
Det 600 dekar store myr- og skogdekte området mellom elva og Flisa-platået har fått en annen dimensjon, etter at det for to-tre år siden fikk status som statlig friluftsområde.
Før krigen var det også bosetting på det flomutsatte området, og tuftene er merket av. De siste flyttet fra moen i 1940-årene, men elva er i alle år flittig blitt brukt til bading og fisking.
I tidligere tider var det jernutvinning på Myrmoen, og utallige kullgroper minner oss om dette. Myra har dessuten en sjelden biotop, som det ikke finnes mange av i landet. Derfor er de overordnede myndigheter kommet sterkere inn i bildet og nærmest fredet myra for inngrep.
Kommunen gikk i bresjen for å rydde opp på Myrmoen og betydelige beløp er investert til å gjøre friluftsområdet slik det er per i dag.
Det var et sterkt ønske om å grøfte ut hele myra for å kvitte seg med myggen, men dette tillot ikke naturvernmyndighetene og dermed må man bare finne seg i innsektplagen til tider på sommer, avhengig av hvor langt flomvannet går innover moen. Med oppryddingen i busk og kratt er det imidlertid blitt mer luftig, og dette har begrenset myggplagen noe.
Strandpromenaden langs elva gir handikappede mulighet til å utfolde seg, og det er benker og bord og fiskeplasser underveis og merkede stier i hopetall.
Treningsapparater er på plass, slik at de som ønsker kan ta en bøy- og tøy-stopp underveis, og det er satt opp en tavle som forteller om flomnivået gjennom tidene.
Solør Cykleklubb har laget bane for sine medlemmer,og andre som tar tohjulingen fatt ,og vinterstid er naturligvis lysløypa kjørt opp.
Bruken er blitt betydelig større de siste årene, ikke bare av folk i nærmeste omegn, for de kommer langveisfra for oppleve Myrmoen. Tusenvis av besøk blir det gjennom året og anlegget er virkelig blitt et kjærkomment tilbud for mange.
Flissundet Vel har vært med i alt dugnadsarbeid som er utført på moen, og skal det nevnes ildsjeler, så kommer vi ikke utenom Kåre Roald Fjeld.
Han er en slags oppsynsmann for friluftsområdet og tar vare på det som om det skulle være sitt eget.
AV: Hans-Didrik Bakke.