Sønsterud gård
Sønsterud gård er en historisk gjestegård på Finnskogen. Her kan man feire dåp, konfirmasjoner, bryllup, åpne og lukkede selskap ute og inne, kurs eller konferanser. Sønsterud gård kan leies til arrangementer og overnatting.
Kontaktinfo:
Utleiekoordinator Anette Haukås, tlf. 996 98 383
Adresse: Sønsterud gård 14, 2280 Sønsterud, Hedmark
Historien om Sønsterud gård
Sønsterud gård er en av de gårdene som er i drift i Solør med lengst historie. Det antas at gården ble ryddet og bygget på 1200-tallet. Det går fram av historien på gården har hatt stor innflytelse på utviklingen av bygda.
Den katolske biskop Øystein fattet interesse for gården på en av sine rundreiser, og gården ble registrert som kirkegods i år 1394. Den forble katolsk kirkegods fram til reformasjonen i 1537. I denne perioden antas det at gården hadde særrettigheter som bl.a å dyrke opp store landområder fra skogene rundt eiendommen.
Det har vært mange brukere på eiendommene og i perioder var det flere brukere samtidig, noe som forteller at gården har vært omfangsrik i størrelse og produksjon. Fra år 1767 og fram til 1895 var det Embretsen-slekten som drev gården. Det startet med Jon Embretsen som gaveet seg med en odelsdatter der. De klarte å drive gården fra en situasjon med mye pantegjeld til å bli en-eier og etter hvert en stor arbeidsgiver og næringsutvikler.
Det var Jon Embretsen som på 1780-tallet bygde ut hovedbygningen til den fasong den har i dag. Han bygde dam i elva Flisa med mølle til kverning av korn og stampemølle til framstilling av vadmel. Han bygde teglverk og utnytta blåleiren som var på eiendommen til bygningsstein. Fortsatt ligger stein fra dette verket på taket på hovedbygningen på Sønsterud. Senere bygde han også sagbruk.
I tre generasjoner i samme slekt utviklet gården seg og i 1865 er det registrert skogareal på 18 518 da og 583 da dyrket mark. Det måtte mange arbeidsfolk til for å drifte gården og de fleste bodde sannsynligvis på husmannsplasser, som det trolig måtte være mange av.
Mot slutten av 1800-tallet ble det økonomiske nedgangstider i landet og brukeren på Sønsterud, som var tippolderbarnet til den første Jon Embretsen, evnet ikke å kjøre eiendommen videre. Eiendomsretten til gården ble overtatt, av Åsnes Sparebank i 1886. Den ble så videresolgt til Åsnes kommune. Det var 3 års odelsløsningsperiode men familien klarte ikke å skaffe nødvendig kapital til å ta eiendommen tilbake. Åsnes kommune ble derfor endelig eier ved kunngjøring på kirkebakken i februar 1898. Husmannsplassene og kvernbruket fulgte med.
Det tok ikke mange år før kommunen hadde laget en plan for utparsellering av den dyrkbare delen av eiendommen. Det ble et gedigent område; helt fra Kjellmyra til Nyen. Den første fradelingen skjedde i 1903 og korn i tur og orden med et stort oppsving i bureisingsperioden fra 1920 og fram mot 2. verdenskrig,
I år 1997 var det registrert om lag 640 fradelinger fra Sønsterud med gårdsnummer 39. Jeg samme år ble det antatt å bo nærmere 1800 innbyggere på dette området, som tidligere var en del av Sønsterud gård sitt areal.
Med kommunen som eier ble Sønsterud videreutviklet som et kommunesenter. Det ble bygd barneskole og gamlehjem. Kommunestyremøtene ble fortsatt avholdt der, slik at det hadde vært gjort der siden 1895, fram til nytt rådhus sto ferdig på 50-tallet Det var i tillegg flere
kommunale kontor i 2. etg. i bygningen der. Åsnes Sparebank hadde sitt første bankbygg ved tunet på Sønsterud. Staten leide et areal som Statens planteskole ble etablert på. Gården var også skysstasjon gjennom mange år.
Med krigen kom det nye endringer. Staten kjøpte det som var igjen av eiendommen og etablerte arbeidstjenesteleir på Sønsterud, der ungdommer fra Østlandet avtjente tvungen arbeidstjeneste gjennom krigsårene.
Etter krigen krevde kommunen å få tilbake eiendommen fra staten. Etter harde drøftinger endte kompromisset i at Statens Skogsarbeiderskole ble lagt til Sønsterud mot at kommunene ikke skulle kreve å få gården tilbake.
Den store uthusbygninger, som man kan se på et fotografi som henger i hovedhuset i dag, brant ned i 1949, Den ble senere bygd opp slik den framstår i dag. De siste husdyra forlot gården i 1971 etter over 700 år med husdyrdrift.
Med staten som eier ble det mange års bruk uten nødvendig vedlikehold. Hovedbygningen ble etter hvert nærmest ubrukelig, Men etter iherdig innsats fra lokale forkjempere, fikk man midler fra staten til restaurering på slutten av 1980-tallet. Uthusbygningen ble restaurert i
1990 med bl.a, kommunale midler. Etter dette fikk Åsnes kommune tilbud om å kjøpe tilbake tun og bebyggelse for kr 1,6 mill. Kommunen slo til og ble igjen eier av det som var igjen av Sønsterud gård. Sønsterud gård er nå solgt til private eiere, se kontaktinfo.
Kilder:
– Dybendal, Johan, Sagaen om Sønsterud, Solørboka 1998.
– Matrikkel for Solør 1886
– Åsnesboka, 1953, Bind 1, Åsnes kommune
Kontaktinfo:
Anette Haukås, 996 98 383
Adresse: Sønsterud gård 14, 2280 Sønsterud, Hedmark